Ventspils zivju konservu kombināts

Latvija pateicoties savam ģeogrāfiskam stāvoklim – 498 km piekrastes zona un senām zvejniecības tradīcijām, izsenis pazīstama kā zivju produktu ražotājvalsts. A/S “Ventspils zivju konservu kombināts” atrodas Latvijas ZR daļā pie Baltijas jūras, neaizsalstošā Ventspils ostā, kur ir izdevīga vieta zivju apstrādes rūpniecībai. Uzņēmums ir viens no lielākajiem Ventspils pilsētas un Kurzemes reģiona uzņēmumiem, kurā nodarbināts ievērojams skaits darbinieku (uz 31.12.2013. – 450), viens no lielākajiem sociālā nodokļa maksātājiem Latvijā. Uzņēmums specializējas zivju konservu ražošanā, pārstrādājot no Baltijas jūras zivīm(reņģēm un brētliņām), kūpinātas šprotes eļļā, apceptas zivis tomātu un sinepju mērcē. Pašlaik mēs piedāvājam 23 dažāda nosaukuma izstrādājumus. Iepakojums 160g , 190 g un 240g metāla un alumīnija konservu kārbas (parastās un viegli atveramās- ar atslēgu). Ar uzņēmumu reģionā un ārpus tā ir saistīti vairāk nekā 50 citi uzņēmumi. Produkcija tiek eksportēta uz vairāk kā 15 valstīm pasaulē. Galvenie pārdošanas reģions ir Krievijas Federācija, bijušās NVS valstis un Eiropas Savienības valstis. Mūsu uzņēmums pievērš īpašu uzmanību produkcijas kvalitātes uzlabošanai, labi uzrauga un pārzin savu produktu ražošanas procesu.

Ieskats VZKK Vēsturē

Ventspils zivju konservu kombināts ir viens no lielākajiem zivju pārstrādātājiem Latvijā. Tas dibināts 1945.gadā uz mazo zivju apstrādātāju bāzes, kā kūpināšanas cehs “Ventspils zivju apstrādāšanas fabrika”. Tas atradās Ventas upes kreisajā krastā, tagadējā Loču iela 8. Jaunais uzņēmums attīstījās grūtos pēckara apstākļos – nebija ne augsti kvalificētu speciālistu, ne iekārtas zivju apstrādei. Pamatā bija smags fizisks darbs.
1948. gadā “ Ventspils zivju konservu kombinātam” piešķir zemi Ventas labajā krastā un sākas kombināta jaunās ēkas izbūve.
Jau pēc četriem gadiem (1952.gadā) kombināts pārceļas uz jaunām telpām Dzintaru iela 47 Ventspilī. Kopš tā laika uzņēmums sāk strauji attīstīties, un jau 1955.gadā tā apgrozījums pieaug 18 reizes un 9 reizes palielinājās darbinieku skaits.
1962.gada septembrī uzņēmuma nosaukums tiek mainīts uz „J.Rudzutaka v.n. Ventspils zivju konservu kombināts”.
1991.gada augustā uzņēmums kļūst par Latvijas valsts uzņēmumu „J.Rudzutaka v.n. Ventspils zivju konservu kombināts”.
1996.gada 7.martā valsts uzņēmuma „J.Rudzutaka v.n. Ventspils zivju konservu kombināts” privatizācijas rezultātā LR UR tiek reģistrēta akciju sabiedrība „Ventspils zivju konservu kombināts”.
2001.gadā kombināts pārceļas uz Ventas kreiso krastu iepriekšējā zvejnieku kolhoza „Sarkanā bāka” telpās Enkuru ielā 12 Ventspilī, kur uzņēmums atrodas arī tagad.
Uzņēmuma vēsturē īpaši jāpiemin tālākie gadi:
2009.gada jūnijā Ventspils tiesa pasludināja Ventspils zivju konservu kombināta maksātnespējas procesu. Savukārt 2009.gada oktobrī kreditoru sapulcē vienbalsīgi tiek pieņemts lēmums par Ventspils zivju konservu kombināta sanāciju. Sanācijas plāna pamatā bija darbības turpināšana un ražošanas attīstīšana, lai segtu kreditoru prasījumus.
2011.gadā pateicoties akcionāru maiņai, tika piesaistīti jauni nozares profesionāļi un investīcijas. Jauno akcionāru pieredzes un aktīvās darbības rezultātā, 2012.gada 8.martā tika atjaunota uzņēmuma maksātspēja. Ļoti īsā laikā izdevās atjaunot uzticību biznesa partneros un reputāciju tirgos.
Tas ir rets gadījums Latvijā un reizē labs piemērs, kad maksātnespējas administratoru rokās nonākušu uzņēmumu, nevis demontē un izpārdod, bet atjauno tā darbību.
2012.gada 12.martā Latvijas Zivrūpnieku savienība (LZS) atjaunoja AS „Ventspils zivju konservu kombināta” biedru statusu organizācijā.
2013.gada aprīlī uzņēmums kļūst par „Rīgas šprotes” biedru. Šī organizācija ir kolektīvās preču zīmes „Rīgas šprotes eļļā” turētājs, tā kontrolē sabiedrības biedru ražotās produkcijas kvalitāti un izstrādā rekomendācijas produkcijas kvalitātes celšanai.